Produkcija 2010-2012

04. 06. 2013 - 25. 06. 2013
440h/produkcija_2010-2012_urska_boljkovac__13_.jpg
Postavitev razstave v MGLC. Foto: Urška Boljkovac.

Razstava ponuja vpogled v delovanje grafičnih delavnic v zadnjih treh letih. Vidimo lahko, da je MGLC na eni strani omogočil delo uveljavljenim in izkušenim umetnikom in imel na drugi strani vseskozi odprta vrata za mlajše in tiste nekoliko manj izkušene in bolj eksperimentalno in raziskovalno usmerjene.

Pomembno konceptualno izhodišče za pripravo razstave je bilo vabilo umetnikom, da grafičnim delom, nastalim v ateljejih MGLC, dodajo nekatera svoja najnovejša dela, ki so ali niso v neposredni povezavi z grafikami. Takšen pristop na eni strani kaže vpetost grafičnega medija v celostno produkcijo posameznega umetnika in na drugi  pokaže na možnosti, kako lahko umetniki na formalno drugačen način osmislijo svoje ideje in jih razširijo med publiko. Razstava kaže, da so bili posamezni odtisnjeni grafični listi v mnogo primerih izhodišče za kasnejše kompleksnejše instalacije, prostorske postavitve in knjige umetnika.

Razstava Produkcija 2010–2012 dokazuje, da je delovanje ateljejev MGLC intenzivno in raznoliko tako glede spodbujanja umetniških pristopov kot glede ohranjanja zanimanja za različne grafične tehnike. Pomembno prispeva k celostni podobi MGLC, ki ni le muzej, specializiran za grafiko, ampak tudi živahen produkcijski in založniški center.

Umetniki: Mina Fina, Črtomir Frelih, G3 (Boris Beja, Adrijan Praznik, Jan Tomažin), Svetlana Jakimovska Rodić, Ana Ida Mordej, Tjaša Rener, Lina Rica, Zora Stančič, Petra Varl, Kamila Volčanšek, Petra Petančič, Silvester Plotajs Sicoe, Mojca Zlokarnik

Spremljevalni program

LE PETIT FABRIQUE DE ESPERANZA

Senzorium Zavod prinaša v slovenski prostor senzorialno gledališko poetiko, ki vključuje vse čute kot most med akterjem in obiskovalcem. V projektu Le Petit Fabrique de Esperanza daje prednost vonjem in jih postavlja v vlogo dramskega teksta ali izkušnje.

Sodelujejo: Meta Černe, Jerica Majerhold Ostrovršnik, Vesna Vrabelj, Valentina Plaskan, Veronika Brinjšek, Barbara Pia Jenič

11., 15., 18. in 25. junij ob 20.00