PTIČJA HIŠICA V TIVOLIJU, Zini iz čitalnice Zinko Tiček in produkcije Hiše kulture v Pivki

16. 11. 2022 - 11. 12. 2022
440h/hkp_zinko_naslovna_ilustracija.jpg

16. 11.–11. 12. 2022
MGLC Švicarija
Vstop prost 

Odprtje: sreda, 16. novembra 2022,  ob 17.30 uri v MGLC Švicariji. 

Zin zin zin ... zine beremo
Mojca Grmek 

Hiša kulture v Pivki deluje od leta 1998, sprva je bila stičišče različnih programov v polju urbane kulture, po letu 2013 pa se je pod vodstvom nove ekipe osredotočila na vizualno umetnost. Danes je osrednja galerija za sodobno umetnost v prostoru med Ljubljano in Koprom. Njeno delovanje temelji na več programih, v okviru katerih predstavlja sodobne tokove v umetnosti, s poudarkom na nekonvencionalnih in progresivnih avtorskih pristopih. 

Osnova delovanja galerije je razstavni program, ki predstavlja tekočo produkcijo slovenskih umetnic in umetnikov, občasno pa tudi večje tematske, problemske ali študijske razstave. Poleg razstavnega poteka več podpornih programov, med katerimi je najpomembnejši ustvarjalni v grafičnem ateljeju, ki že od začetka deluje v okviru Hiše kulture ter predstavlja eno ključnih prednosti in posebnosti tega prostora. V okviru tega programa nastaja tudi zbirka grafičnih del in umetniških publikacij, ki je predstavljena na stalni razstavi v prostorih Hiše kulture.

Leta 2017 se je v prostorih Hiše kulture vzpostavil Zinko Tiček, manjša čitalnica, ki je zrasla iz osebnega arhiva umetniških publikacij slikarja Leona Zuodarja. V nadaljnjih petih letih se je iz preproste knjižne omare, namenjene predvsem tistim, ki jih zanimajo fotokopija, risografija in sitotisk v publikaciji, razširila v majhen razstavni in prireditveni prostor, ki predstavlja sodobno zinovsko produkcijo, grafične knjige in knjige umetnika v obliki raznovrstnih dogodkov, odprtih za najširšo javnost.

Razstava z naslovom Ptičja hišica v Tivoliju na enem mestu predstavlja celotno zinovsko produkcijo Hiše kulture, ki nastaja ob razstavah in se z njimi tudi vsebinsko in likovno povezuje, ter selekcionirano zbirko Zinka Tička s poudarkom na umetnicah in umetnikih iz Slovenije, ki ustvarjajo samostojno ali v okviru neodvisnih založb.

Na fotografiji
Leon Zuodar, Ptičja hišica v Tivoliju, 2022, ilustracija

Produkcija: MGLC
Koprodukcija / Co-production: Hiša kulture v Pivki, Zinko Tiček