Razrezano, vrinjeno, izrezano. Umetnost Williama S. Burroughsa

19. 02. 2013 - 07. 04. 2013
440h/50_1_burroughs_danger_.jpg
Brion Gysin, William S. Burroughs: Danger, Pariz, 1959, Arhiv Barryja Milesa

KURATORJA profesor Colin Fallows, Synne Genzmer

KOORDINATORKA Lili Šturm

Razstava Razrezano, vrinjeno, izrezano; Umetnost Williama S. Burroughsa v Mednarodni grafični likovni center (MGLC) v Ljubljani prihaja iz Kunsthalle Wien na Dunaju, kjer je doživela uspeh kot nadvse privlačna zaradi bogatega medijskega spleta, s katerim odlično predstavi vizionarsko moč umetnikovega opusa. Umetnostno je relevantna s svojo analizo njegovega vpliva na sodobno umetnost. Razstava je prva predstavitev vizualnega opusa Williama S. Burroughsa v Sloveniji. Obsega tematski izbor njegovih del, ustvarjenih v različnih medijih: od zvočnih cut-upov, vizualnih kolažev in abstraktnih slik, narejenih s puško šibrovko, do redkih knjig, filmov, fotografij in efemernega gradiva. Številna dela so bila do zdaj le redkokdaj razstavljena. Umetniško delo Williama S. Burroughsa je težko definirati, saj umetnik ponuja številne načine branja in razumevanja svojega obsežnega ustvarjalnega opusa. Na razstavi je poseben poudarek na tehnikah kolaža in cut-upa, ki tvorita pomemben in vpliven del tako Burroughsovega umetniškega jezika kot njegove umetniške zapuščine.

JAVNO VODSTVO KURATORJEV RAZSTAVE

Kuratorja razstave Razrezano, vrinjeno, izrezano; Umetnost Williama S. Burroughsa profesor Colin Fallows in Synne Genzmer bosta po razstavi vodila v sredo, 20. februarja 2013, ob 11. uri.
Vodstvo bo v angleškem jeziku.

KATALOG

Ob razstavi smo ponatisnili katalog razstave Cut-ups, Cut-ins, Cut-outs, The Art of William S. Burroughs (izdala Kunsthalle Wien in Verlag für Moderne Kunst). 

uredniki Kunsthalle Wien, Colin Fallows, Synne Genzmer
Ljubljana, 2013
176 str., angleški in nemški jezik, barvne reprodukcije
cena 25 EUR