SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V MGLC IN DAN ODPRTIH VRAT ŠVICARIJE

08. 02. 2020
440h/svicarija_skupnost_umetnost_in__narava_urska_boljkovac__50_.jpg
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Brezplačen ogled razstav, obisk ateljejev v Švicariji in pester celodnevni program.

MGLC, 10.00–19.00
10.00–13.00:
Družinski program v MGLC in  MGLC Švicariji

Po razstavi Iz zbirke nagrajencev bienala: premene v kanonu bomo izvedli interaktivno vodstvo Skrivno življenje umetniških del. Kaj vse lahko pripovedujejo umetniška dela na razstavi?
Prisluhnili bomo zanimivim zgodbam o morskih prebivalcih, temačnih mestih in Mediteranu, zakaj imamo radi sladoled in udobne fotelje, kakšna je mobilna grafika in kako je videti knjiga, ki ni knjiga, kaj pomeni družbena odgovornost in kako zveni glasba brezovega drevesa. Po razstavi bo popeljala Tina Boc.

Sledila bo delavnica grafike in kolaža ob razstavi PLATEAURESIDUE: Sub Persona v MGLC Švicariji, kjer si bomo najprej ogledali film, ki tematizira gozd z različnih vidikov. Pogovorili se bomo o tem, zakaj je pomemben, kdo v njem biva, kako se tam vedemo in kakšen odnos do njega gojimo. Z delavnico bomo na papir ujeli odtis gozda. Iz odtisov bomo izrezali različne oblike in s tehniko drgnjenke izdelali unikatne male grafike. Vodi Petja Kolenko.

15.00: Vodstvo po razstavi Iz zbirke nagrajencev bienala: premene v kanonu
Vsak pogled na zgodovino ljubljanskega grafičnega bienala se napaja tudi iz zgodb, ki jih pišejo nagrajenci te razstave. Z razstavo del nagrajencev iz zbirke MGLC odpiramo razmislek o sporočilnosti nagrad grafičnega bienala v kontekstu kanona povojne likovne umetnosti. Na ogled je izbor doslej redko videnih del od leta 1955 do danes. Vodijo avtorji razstave Nevenka Šivavec, Breda Škrjanec in Gregor Dražil.
 

MGLC Švicarija, 13.00–19.00

13.00–19.00: Dan odprtih vrat/odprti ateljeji MGLC Švicarije

Celodnevni dogodek omogoča publiki vpogled v delovno okolje umetnikov, ki imajo atelje v Švicariji, poleg tega ponuja bogat spremljevalni program.

Damijan Kracina, Danilo Milovanović, Silvan Omerzu, Tanja Pak, Silvester Plotajs Sicoe, Adrijan Praznik, Marija Mojca Pungerčar, Ana Sluga, Zora Stančič, Martina Štirn Fukuhara, Miha Štrukelj in Veljko Zejak.

14.00: Zaključno vodstvo po razstavi Sub Persona

Kolektiv PLATEAURESIDUE v praksi običajno prepleta ekologijo in umetnost, tokrat pa se osredotoča na stanje gozdnih ekosistemov in na človekov vpliv nanje zaradi preteklega in sedanjega upravljanja gozdov. Multimedijska instalacija Sub Persona spodbuja razvoj senzoričnega mišljenja ter izprašuje sodobno razumevanje okolja in človekov odnos do njega. Po razstavi bodo vodili Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert (PLATEAURESIDUE) in kustos Miha Colner.

17.00: Strip v živo: Rdeči alarm Tomaža Lavriča, 80 min

Živa uprizoritev legendarnega stripa Rdeči alarm avtorja Tomaža Lavriča, ki jo v temni dvorani, ob projekciji na velikem platnu in spremljavi zvočnih učinkov v živo snujejo in izvajajo spikerji in tehniki Radia Študent. Trenutki, ko strip oživi in postane animirani performans. Zgodba prikazuje surovost ljubljanskega punkerskega podzemlja osemdesetih let in soočanje s spomini na to obdobje nekaj desetletij kasneje. Odzvanjali bodo hrupni kitarski zvoki ter boleči in bolj veseli spomini na mladost, polno usnjenih jaken, raztrganih kavbojk, železnih zakovic, kozlanja in fehtanja za drobiž. Strip sta za živo predvajanje priredila Peter Kuntarič in Pia Nikolič. Trajanje: 80 minut.

19.00: Koncert skupine Brencl banda

Koncert skupine Brencl banda, ki ustvarja in streže avtorsko glasbo v maniri ljudskih godcev, pri tem pa ideje in vplive črpa iz širšega slovanskega kulturnega prostora. Čeprav njeni člani uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok, ki z ritmom in melodijo pripoveduje o sreči, žalosti in brezčasju. Zasedba je nastala leta 2007 v Bistrici ob Sotli, a se je v njej zamenjalo kar več članov.
Trenutna postava Brencl bande je: Ana Mezgec (violina), Rok Šinkovec (harmonika in vokal), Matjaž Bajc (kontrabas in vokal) in Andrej Boštjančič (kitara in vokal).
 

LIKOVNA DELAVNICA ZA OTROKE V ATELJEJU MARIJE MOJCE PUNGERČAR

16.00, brezplačno, za otroke od 5–12 let
Na delavnici bodo otroci ustvarjali v tehniki kolaža po navdihu umetniške inštalacije Bears Make me Laugh

prijave: mojca.pungercar@guest.arnes.si

Več

Delavnico organizira Kulturno umetniško društvo Trivia.