Slovenski kulturni praznik v MGLC

08. 02. 2022
440h/8__februar.png

v živo in na spletu 
8. februar, 10.00–18.00, brezplačno

prijava na dogodke: trgovina@mglc-lj.si

 

V ŽIVO: 10.00–18.00

MGLC Švicarija

Razstave
Spominski atelje Stojana Batiča
Anja Jerčič Jakob, Krhko ravnovesje 
Adrijan Praznik, --WHERE OUR HEARTS HAVE LED US…

Program
10.00-11.00: Vodstvo po razstavah, vodijo: umetnica Anja Jerčič Jakob, umetnik Adrijan Praznik in kustos Dušan Dovč

11.00-12.00: Ogled za otroke in družine. Švicarijo čuvajo tri miške: S(kupnost), U(metnost) in N(arava); s pomočjo posebnih nalog za otroke hišo tudi razkažejo. Vodi Tina Boc.

Slikarka in pedagoginja Anja Jerčič Jakob od leta 2017 deluje v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija. Na razstavi Krhko ravnovesje se predstavlja z dvema slikarskima ciklusoma, Poljske ostaline in Plevel. Njeno opazovanje narave in pozornost do detajlov se izkazujeta v izbiri slikarskih tehnik (oglje, tuš, svinčnik, voščenka), s katerimi izrisuje realno podobo narave in hkrati njeno abstraktno interpretacijo.

Adrijan Praznik je bil rezidenčni mladi umetnik v MGLC Švicarija, januarja 2022 pa je zaključil dvoletno bivanje in delo. Ob odhodu je pripravil razstavo --WHERE OUR HEARTS HAVE LED US… Prostorska postavitev dveh velikoformatnih slik odpira vprašanja, ki izpostavljajo njegov fokus dela in raziskovanja zlasti leta 2021. Raziskuje formo in status umetniškega dela, možnosti uporabe medijskih podob v slikarstvu in kako povezovati različna likovna izrazna sredstva in materiale. 

Vabljeni tudi na ogled hiše, kjer je danes ustvarjalni in rezidenčni center. Na ogled je Spominski atelje Stojana Batiča (1925–2015), ki je rekonstrukcija kiparjevega ateljeja na Svetčevi ulici v Rožni dolini v Ljubljani. V njem spoznavamo kiparjev opus, tako osnutke za znamenita spomeniška dela kot tudi malo plastiko, ki ji je Stojan Batič namenjal osrednjo pozornost. Ogledate si lahko tudi druge restavrirane prostore in sprehod zaključite v Čitalnici MGLC Švicarije, kjer je na ogled postavitev knjige umetnika V povezavi je moč. MGLC in onestar press. Knjige umetnika iz zbirke umetniških publikacij MGLC so nastale leta 2003 kot koprodukcija med MGLC in pariško založbo onestar press. Izšle so za 25. mednarodni grafični bienale, ki ga je kuriral Christophe Cherix, takrat so bile tudi prvič razstavljene.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grad Tivoli

Razstavi
Adriena Šimotová, Srečanje. Dotik in odtis.
Samuel Grajfoner, Materialna pristnost mentalnega odtisa 

Program
14.00–15.00: Vodstvo po razstavi Samuel Grajfoner, Materialna pristnost mentalnega odtisa, vodita avtor Samuel Grajfoner in kustos Božidar Zrinski

15.00-16.30: Čehi in Slovenci, sledi v kulturi, predavanje Petra Kuharja
Predavanje je spremni dogodek razstave Adriene Šimotove in sledi obsežnemu delovanju čeških ustvarjalcev v Sloveniji (npr. Václav Talich, prvi dirigent Slovenske filharmonije, skladatelj Anton Foerster, arhitekt Jan Vladimír Hráský, režiser Fratišek Čáp...) predstavi pa tudi prispevek slovenskih avtorjev, znanstvenikov in arhitektov v češki kulturi  (Jože Plečnik, Jakob Gallus Petelin, Gašper Rojko, Ivan Cankar; med mlajšo generacijo pa filmski režiser Olmo Omerzu in drugi).
Peter Kuhar je publicist in prevajalec, do upokojitve je deloval kot urednik in avtor v uredništvu oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija. Od leta 2008 živi na Češkem. Piše in objavlja prispevke v slovenskih in čeških medijih.

Gradivo za predavanje so prijazno posodili: Delo d.d., Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), RTV Slovenija Umetnostna galerija Maribor.

Adriena Šimotová (1926–2014) je ena najbolj priznanih osebnosti češke vizualne umetnosti. Izbrana retrospektiva v Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo predstavila dela, v katerih je umetnica radikalizirala eksistencialno dojemanje človekove osebnosti in se iskreno poglobila v stanja in odnose, ki so se ji zdeli relevantni. Svoje delo je videla kot odprto in komunikativno razmerje, poseben pomen pa je dajala etičnim in duhovnim razsežnostim ter ontološkim soodvisnostim. V tem kontekstu je s sijajno izbranimi postopki in izraznimi sredstvi raziskovala in preizpraševala dotik in odtis, ki ju je dojemala kot neločljivi del svojega pristnega umetniškega izraza. Ustvarjala je ob razmišljanju o odnosu med dotikom in odtisom in ob močnem zavedanju lastne in tuje telesnosti.

Samuel Grajfoner je z dolgoletno predanostjo grafičnemu mediju in ustvarjalno doslednostjo vseskozi ohranjal kritičen razmislek o položaju grafike v kontekstu sodobne vizualne ustvarjalnosti in s svojim delom dokazoval njeno aktualnost in izrazno raznovrstnost. Razstava predstavlja grafike velikih formatov v tehnikah gravure in suhe igle, ki so nastale v zadnjih nekaj letih in so večinoma prvič predstavljene javnosti. Na njih se zrcali umetnikovo razumevanje ustvarjalnega procesa kot spontanega organskega razvoja priprave matrice materializiranega v odtisu na papirju ali prvič tudi v bronu. Grajfoner ne beleži in posreduje že znanega in videnega, ampak nas napeljuje, da upodobljenemu sledimo, se pred grafičnim listom premikamo in ga opazujemo toliko časa, da uvidimo skrite in manj znane podrobnosti njegovih mentalnih konfiguracij.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NA SPLETU

Spletni vodstvi 

Adriena Šimotová, Srečanje. Dotik in odtis.
Vodi kurator Pavel Brunclík. (6 min)

Anja Jerčič Jakob, Krhko ravnovesje
Predstavljata Anja Jerčič Jakob in Dušan Dovč. (6 min)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VODNIKI
Obiskovalce spodbujamo k individualnemu obisku. Vodnike brezplačno dobite na Info točki v Gradu Tivoli in Švicariji:

Raziščimo MGLC: Vodnik za otroke in družine
Spoznajte našega hišnega mojstra Veveriča in izvedite več o dejavnostih MGLC.

Umetnost v parku Tivoli: Skrivno življenje kipov 
Vodnik, ki razkriva kiparsko podobo Tivolija. Obiskovalci kipe lahko doživijo skozi osebno izkušnjo. 

Umetnost v parku Tivoli: Skrivno življenje Spominskega ateljeja Stojana Batiča 
Obiskovalci lahko atelje doživijo skozi osebno izkušnjo. 

MGLC Švicarija: Vodnik za otroke in družine 
Spoznavanje Švicarije s tremi miškami.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POSEBNA PONUDBA
Ob kulturnem dnevu vam nudimo 15% popust na grafična dela in publikacije iz založništva MGLC.