Tatiana Kocmur: 1,5, Performans

31. 08. 2021
440h/46_tatiana_kocmur_15_2020__digitalna_fotografija_natalija_gajić__002_.jpg
Natalija Gajić

Torek, 31. 8. 2021, ob 19.00
Vrt MGLC Švicarije

»Zaradi izrednih razmer ob izbruhu pandemije sta fizična in družbena interakcija postali oteženi. Socialno življenje se je iz fizičnega prostora prestavilo v svet družbenih omrežij. Komuniciranje je potekalo preko ekrana. S selfiji smo se vsakič znova obgljavljali in iskali pozornost drugega. Razdalja 1,5 je postala pravilo. Kolektivna tesnoba in negotove razmere ob drugem valu epidemije so v meni sprožile razmišljanje o novih načinih sporazumevanja in željo umeščanja sebe v omejenem fizičnem prostoru. Svoje orodje za sporazumevanje sem našla v naravi. Odšla sem na samo in »zaplesala« z dvema palicama. Z izoliranimi gibi sem izoblikovala svoj prostor zunaj zasebne sobe. V nizu zamahov sem sprostila obstoječe. Tu se moja eksistenca ni več monotono odbijala od štirih sten. Srečevala se je z različnimi teksturami, se odbijala od njih in vračala z bogato vsebino okolja.« (T. Kocmur)

Performans 1,5 je nastal kot odziv na globalni dogodek, ko so se razdalje med telesi povečale in je bil dotik nezaželen. Ponavljajoče gibanje in nenehno izvajanje zvokov na prostem sprožata decentralizacijo subjekta za njegovo prečiščevanje in povezovanje s širšo okolico. Na letošnji ponovitvi bo umetnica, z umestitvijo lastnega telesa v prostor med naravo in mestom ter ljudi, pripovedovala o sebi in svoji lastni refleksiji časa. Na peščeni površini pred MGLC Švicarijo bo z upoštevanjem varnostne razdalje zarisala osebni prostor bivanja kot sled trenutnih občutkov in telesnih doživljanj.

Performans je del projekta 1,5 +, ki bo izveden na več prizoriščih; poleg MGLC Švicarije tudi v Cirkulaciji in prostoru Hupa Brajdič produkcije v podhodu Ajdovščine in v športni dvorani Tabor. Umetnica s projektom povezuje vizualni jezik s performativnostjo in gibom, različna prizorišča in umetniške skupnosti ter mesto z naravo.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

V sodelovanju z: MGLC Švicarija

Tatiana Kocmur (1992) je vizualna umetnica, ki živi in dela v Sloveniji. V svoji praksi deluje na prehodu med likovno in performativno umetnostjo. Od leta 2017 ustvarja z Lizo Šimenc pod imenom Kresnička. Poleg avtorskih del je opravljala organizacijska in kuratorska dela (kreativno stanovanje PRMEJDUŠ, Galerija Zelenica). Je soustanoviteljica platforme TRANSLACIJA/TRASLACIÓN. Leta 2015 je kot slikarka diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je v isti ustanovi zaključila podiplomski študij slikarstva z magistrskim delom Telesna instalacija – med performansom in objektom. Od leta 2013 sodeluje na različnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. V letu 2021 je štipendistka Ministrstva za kulturo RS.