LABORATORIJ SVETLOBNE GVERILE

Kdo bo napravil pajku mrežo, svetlobna delavnica

Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana
sobota, 23. april, in nedelja, 24. april 2016, 10.00–18.00 

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

Lili Šturm (MGLC), t: 01/2413 818, e: lili.sturm@mglc-lj.si

Laboratorij Svetlobne gverile predstavlja sklop delavnic, kjer udeleženci pod vodstvom izkušenih umetnikov razvijajo nova umetniška dela in jih razstavijo v sklopu festivala.

V programu 10. mednarodnega festivala Svetlobna gverila, katerega rdeča nit bo letos narava, napovedujemo delavnico z naslovom Kdo bo napravil pajku mrežo, kjer se bodo sodelujoči pod mentorstvom Katje Paternoster lotili izdelave živalskih bivališč, pajkovih mrež in gnezd ... Na delavnicah nastala dela bodo prikazana v sklopu festivala v parku ob Gradaščici v Trnovem.

Delavnico vodi Katja Paternoster, ki se ji bo v vlogi somentorja pridružil Martin Podlogar, mag. elektrotehnike. Namen delavnice je spoznavanje pojma svetlobe najprej iz fizikalnega vidika, nato iz uporabnega vidika in nenazadnje iz kreativnega, umetniškega vidika. Udeležencem delavnice bodo predstavljena različna svetlobna telesa, praktično se bodo spoznali z osnovami elektrotehnike. Svoja novo osvojena znanja bodo aplikativno uporabili pri izdelavi in oblikovanju svetlobnih teles v javnem prostoru, kjer bo domišljija dobila prosto pot. Pri tem jim bodo na voljo različni materiali.

Brezplačna delavnica je namenjena udeležencem in udeleženkam, starejšim od 16 let. Število mest je omejeno. Prijave so obvezne. Priložite kratko biografijo. Organizatorji priskrbijo potrebna orodja in materiale.

KATJA PATERNOSTER je arhitektka. Iskanje rešitev s poudarkom na izboljševanju stanja v prostoru in občutljivost do kvalitete obstoječe substance je odraz njenega vsakodnevnega arhitekturnega ustvarjanja. Dejavna je tudi na področju oblikovanja svetlobe. Zanima jo predvsem izpostavljanje aktualnih tematik s pomočjo prostorskih svetlobnih instalacij. Z več avtorskimi projekti je sodelovala tudi na festivalu Svetlobna gverila. Njen projekt Nočni obiskovalci je bil 2015 predstavljen na festivalu svetlobe Bella Skyway v Torunu na Poljskem.

MARTIN PODLOGAR je mag. elektrotehnike, ki se je kot avtor na Svetlobni gverili predstavil leta 2014 s projektom Tour de Tesla, ki ga je soustvaril s Stašem Sotlarjem in Tomom Markočičem.

Vizualni material za novinarje 

Program Foruma Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL–Oddelek za kulturo.

Festival Svetlobna gverila se bo pričel 16. maja 2016 z odprtjem v Galeriji Vžigalica in sosednjih lokacijah.

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Iskanje lepote

ZADNJI VIKEND

1.–18. 3. 2018
odprtje: četrtek, 1. marec, ob 13. uri, Predavalnica (pritličje)

Umetnici Michaela Čopíková in
Veronika Obertová (sicer ustvarjata pod blagovno znamko Ové Pictures) sta za projekt uporabili tehniko animacije in ustvarili več interaktivnih instalacij, ki se osredotočajo na iskanje lepote v novih kontekstih. V svoje projekte vključujeta zgodovinske optične igrače, kot so zootrop, listanka (flip book) in diorama, ter jih pretvarjata v sodobnejšo interaktivno obliko. Razstava izraža, kako avtorici projekta razumeta »novo lepoto«.

Kustosinja: Mária Rišková, Slovaško oblikovalsko središče v Bratislavi

Razstava je na ogled ob 25-letnici samostojnosti Slovaške republike in 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovaško republiko in Republiko Slovenijo.

Razstava je postavljena v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike in Ministrstvom za kulturo Slovaške republike.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Hotel Tivoli med spomini in sanjami
Senzorialni pristop k spoznavanju kulturne dediščine

delavnice potekajo od marca do junija 
uvodna senzorialna delavnica:
sobota, 24. marec (10.00–14.00 in 15.00–19.00)
nedelja, 25. marec (10.00–14.00 in 15.00–19.00)

•za izobraževanje v aprilu, maju in juniju se urnik določi skupaj
z udeleženci
•prijave sprejemamo do 15. marca:
Lili Šturm, muzejska svetovalka,
01 2413 818, lili.sturm@mglc-lj.si ali senzorium@gmail.com
•o izboru kandidatov za delavnico vas bomo obvestili do 20. marca 
•Poletna muzejska noč, 16. junij, prvo javno avtorsko vodstvo udeležencev projekta
•avtorska vodstva udeležencev projekta so ob dnevih odprtih vrat

Umetniško-izobraževalni program obsega senzorialno delavnico s končno predstavitvijo za javnost.
V prvi fazi udeležence uvedemo v senzorialna orodja komunikacije in uprizarjanja. V drugi fazi se povežemo s kulturno dediščino hotela Tivoli, tako imenovane Švicarije, ki je bil v začetku 20. stoletja zbirališče ljubljanskega meščanstva.
Udeleženci delavnice prisluhnejo zgodovini stavbe in jo raziskujejo v različnih perspektivah čutnega zaznavanja. V zadnji fazi popeljemo obiskovalce po avtorsko uprizorjenih utrinkih iz njene zgodovine.

Koncept in izvedba: Barbara Pia Jenič, ustanoviteljica gledališča Senzorium, avtorica in režiserka.


Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

Delavnica za otroke
Bela krizantema ali umetnik v gibanju

● delavnica za otroke od 8. leta naprej, brezplačno
● začnemo v soboto, 10. marca
● prijave: alenka.mikuz@mglc-lj.si

Bela krizantema je delo, ki ga je Ivan Cankar napisal med svojim bivanjem v Švicariji. Polemični spis je še vedno presenetljivo aktualen. In kaj torej umetnik danes sporoča mladim? 

Projekt Bela krizantema ali umetnik v gibanju obsega večmesečne delavnice izdelovanja gibljivih kipov (mobilov), dve vodstvi udeležencev delavnic po Ustvarjalnem centru Švicarija in zaključno novoletno predstavo. Delavnice povezujejo več področij umetnosti, zasnovane so na raznolikih dimenzijah ustvarjanja.

Koncept in izvedba: Barbara Bulatović, režiserka in lutkarica

spomladanski del: Od podobe do lika
● Ob sobotah: 10. in 24. marec,
7. in 21. april, 5. maj, 10.00–14.00;
zaključno vodstvo, sobota, 12. maj.
Otroci v ustvarjalnem procesu zasnujejo poljuben lik iz odlomkov Bele krizanteme, in sicer na različne ustvarjalne načine (likovne, tehnološke, dramaturške in rokodelske), ter izdelajo gibljive figure, ki so podobne lutkam, pa vendar drugačne. 

jesenski del: Scenosled v prostoru
● Ob sobotah: 29. september,
13. in 27. oktober,
10. in 24. november, 10.00–14.00;

zaključno vodstvo, nedelja,
2. december.

Na začetku drugega sklopa otroci skupaj pripravijo scenosled za novoletno predstavo Bela krizantema. V procesu dela za interpretacijo lika, postavljenega v prostor, uporabimo manipulacijski, animacijski, dramaturški in scenografski pristop, določen v scenosledu. 
Zaključna predstava Bela krizantema, ki bo sinteza celoletnih delavnic, bo izvedena v prazničnem času,
v petek, 28. decembra.

Delavnice so del programa Sobotnice, ki ga izvajajo RogLab, revija Stripburger, Zavod Trajekt, MGLC in Ustvarjalni center Švicarija. 


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Program projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Tečaj kiparstva
Miti in fantastika ujeti v kip

začetek 19. marec
marec–maj, enkrat na teden ob ponedeljkih, 17.00–20.00

Fantastična bitja Damijana Kracine plujejo med umetnostjo, znanostjo in domišljijo. Pojem fantastičnega pa je tudi vsebinsko izhodišče tečaja. Udeleženci spoznajo osnovne zakonitosti oblikovanja v glini in izdelajo vsak svojo izvirno skulpturo, navdihnjeno z mitologijo in fantastiko. Tečaj začnemo z javnim predavanjem.

30-urni tečaj vodi akademski kipar Damijan Kracina, uporabnik ateljeja v Ustvarjalnem centru Švicarija.

Sprejmemo največ 8 udeležencev.
Kotizacija: 180 eur.
Prijave: alenka.mikuz@mglc-lj.si


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.