ZA RADOVEDNE IN USTVARJALNE

 

Kontaktna oseba: Lili Šturm, muzejska svetovalka, kustodinja pedagoginja, lili.sturm@mglc-lj.si

Izobraževalne programe in dejavnosti izvajajo tiskarski mojster Gregor Dražil, muzejski informator Gregor Dražil ter galerijske pedagoginje in pedagog: Tina Boc, Petra Derganc, Petja Kolenko, Janez Goršek.

 

Torkova vodstva po razstavah

V slovenskem (začetek ob 17.00) in angleškem jeziku (začetek ob 17.30).

Vstopnina, vodstvo je brezplačno.

 

Organiziramo tudi vodstva za naročene skupine (v slovenskem in angleškem jeziku).

 

Začetni tečaj grafičnih tehnik

Vsak torek od novembra do marca, 17.00–20.00

Začetni 50-urni tečaj omogoči spoznavanje klasičnih grafičnih tehnik: sitotisk, litografija, suha igla in lesorez. Mentorice in mentor: Admir Ganić, Mojca Zlokarnik, Ana Pečnik in Svetlana Jakimovska Rodić. Rok za prijavo je 30. september. Če prijav ni dovolj, se tečaj ne organizira; če jih je več, se organizira dodatna skupina ob četrtkih. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.

210 €

Foto: Arhiv MGLC.

Grafične tehnike globokega tiska
Vsako sredo od novembra do marca, 17.00–20.00

50-urni tečaj obsega delo v izbranih tehnikah globokega tiska: jedkanica, akvatinta, visoka jedkanica, mezzotinta in vernis-mou. Poudarek je na razvijanju izvirnosti in ilustrativnega, saj tehnike omogočajo visoko kakovost slik. Mentorici in mentor: Mojca Zlokarnik, Svetlana Jakimovska Rodić in Boge Dimovski. Rok za prijavo je 30. september. Če prijav ni dovolj, se tečaj ne organizira. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.

210 €
 

Demonstracija grafičnih tehnik

Predstavimo grafični atelje in demonstriramo tehniko po izbiri: sitotisk ali del postopka litografije ali globokega tiska. Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.
(45 min) 4 €
 

Grafične delavnice

Delavnice so vpogled v proces nastajanja umetniške grafike: priprava motiva, matrice in tiskanje. Po dogovoru izvedemo:
- sitotisk (180 min, 6,50 €)

- kolagrafija (180 min, 6,50 €)

- suha igla (180 min, 6,50 €)

- jedkanica (180–240 min, 10,50 €)

- litografija (300 min, 10,50 €).

Foto: Arhiv MGLC.


Delavnice organiziramo za manjše skupine. Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.
 

Delavnica malih grafik in čestitk

Od ideje do izdelka je lahko dolga pot! A krajša v tej delavnici, na kateri udeleženci izdelajo komplet izvirnih rojstnodnevnih ali prazničnih čestitk – malih grafik v tehniki sitotiska, ki jih lahko povežemo tudi z ekslibrisom. Delavnica temelji na sodelovanju in je primerna za vse starosti.

Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.

(180 min) 5 €

 

Tivolska maj’ca
Posebna delavnica sitotiska z odtisom na majico, ki jo udeleženci prinesejo s sabo. Izvedemo kot 3-urno ali skrajšano 2-urno delavnico (v tem primeru osnutek motiva udeleženci prinesejo s sabo).

(180 min) 6,50 €
 

Delavnica chine-collé

Chine-collé (izg. čine kole) je grafična tehnika, ki omogoča kolažno intervencijo v grafični odtis. Delo nadgradimo s črnim tušem, ki je en izmed najbolj prepoznavnih elementov japonske umetnosti.
(90 minut) 3,50 €

 

Ekološki kolaž

Delavnica kolaža iz termično obdelane odpadne plastike, ki jo dopolnimo z likovnimi intervencijami.

Vsebina/motiv: Avtoportret potrošnika (z razmislekom o osebnem doprinosu k onesnaževanju okolja in možnostih, spremembah, ki jih kot posamezniki lahko uvedemo); Glasbeni kolaž (prevajanje glasbe v vizualno likovno podobo; (poli)vinil kot likovni in glasbeni material/nosilec). Izvaja Petja Kolenko.

Delavnica je primerna za največ 10 udeležencev.

(150 minut) 3,50 €

 

Delavnica Knjiga umetnika/ZIN
Kako se lahko knjiga poveže z vizualnim izražanjem? MGLC ima bogato zbirko knjig umetnika, zato v uvodu kratko predstavimo področje ter nekaj primerkov iz zbirke. Nato izdelamo svojo likovno obdelano, večstransko, oštevilčeno in podpisano umetniško publikacijo.

(120 min) 3,50 €

 

Zgodba: … (dopolni), scenografsko-likovna delavnica
S pomočjo scenografske makete (zasnova Samo Lapajne) udeleženci izdelajo vsak svojo zgodbo.
(120 min) 3,50 €

 

V Spominskem ateljeju Stojana Batiča
Spominski atelje kiparja Stojana Batiča je opremljen z avtorjevimi plastikami in delovnimi pripomočki iz njegove zapuščine. Batič, ki je v Švicariji živel in delal med letoma 1954 in 1960, se je spogledoval z različnimi tematikami kot tudi z raznovrstnimi kiparskimi tehnikami, ideje za svoja izrazito figuralna dela pa je črpal iz antične in slovanske mitologije. Za skupine predstavimo atelje in izvedemo krajšo kiparsko delavnico.

(45–90 minut) 2 €

 

Sodobna grafična umetnost
Slikovna in diskusijska predstavitev v preseku grafičnega bienala in drugih razstav spregovori o vsebinah in medijih sodobne grafične umetnosti. Primerno za starejše od 14. leta.
(45 min) 1 €

 

Mobilni grafični atelje
Na povabilo pridemo na obisk in izvedemo gostujočo grafično delavnico s kratko predstavitvijo umetniške grafike in demonstracijo tiska. Izvedba in plačilo po dogovoru.
 

KUL abonma

Imetniki abonmaja imajo brezplačen ogled izbranih razstav v MGLC in Švicariji.

 

Prostovljec/-ka MGLC

V poletnem počitniškem času se lahko odločiš za prostovoljno pomoč pri razstavah in programih. Sodelovanje ti omogoči srečevanje z umetniki in vpogled v zakulisje realnega sveta umetnosti.

 

Dnevi odprtih vrat

Vzemite si čas za:

Dan Švicarije, 8. februar in 4. oktober
Slovenski kulturni praznik, 8. februar

Mednarodni dan muzejev, 18. maj

Poletno muzejsko noč, tretja sobota v juniju

Poletje v Tivoliju, julijski torki in četrtki

DEKD – Dnevi evropske kulturne dediščine, konec septembra in začetek oktobra

Ta veseli dan kulture, 3. december

Foto Urška Boljkovac. Arhiv: MGLC.

Za obiskovalce s posebnimi potrebami

Izvajamo prilagojena vodstva po razstavah, vodstva s tolmači za znakovni jezik in delavnice z vsebinskimi izhodišči občasnih razstav.

Vstop v pritličje stavbe MGLC za osebe z gibalno oviranostjo je mogoč le ob asistenci, sanitarije so v pritličju. Orientacija po stavbi je za slepe in slabovidne možna s pomočjo tipnega zemljevida.

Gibanje po stavbi Švicarije je mogoče s pomočjo dvigala, sanitarije so v pritličju. Na voljo je tudi tipni in avdiovodnik za slepe in slabovidne.

Vstop za obiskovalce s posebnimi potrebami in njihove spremljevalce je brezplačen.

Za asistenco pokličite na tel. 01 2413 800.

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Drop-in delavnica zina s Hamjo Ahsanom

Sobota, 28. september, 10.00–18.00, DobraVaga

Hamja Ahsan je umetnik, aktivist in kurator, ki živi in dela v Londonu. Je avtor knjige Shy Radicals: Antisystemic Politics of the Militant Introvertin ustanovitelj festivala ustvarjalnega aktivizma, fanzinov in neodvisnega založništva DIY Cultures. Na bienalu se predstavlja z referendumom o odcepitvi in na prizoriščih ljubljanskega bienala poziva obiskovalce, naj glasujejo, da se ta območja priključijo odcepljeni Aspergistanski federaciji. Na delavnici bo z obiskovalci, starejšimi od 18 let, izvajal drop-in delavnico (fan)zina, ki bo reflektirala sporočila bienalske razstave.

Zaželene so prijave na petra.derganc@mglc-lj.si.

Brezplačno.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv: MGLC.

Literarni pogovor: Agata Tomažič

Torek, 17. september, ob 18.00

MGLC Švicarija

Prva gostja v ciklu letošnjih literarnih pogovorov v Švicariji bo pisateljica, publicistka, prevajalka in nekdanja novinarka Agata Tomažič, ki bo spregovorila o presečiščih med literaturo in publicistiko. Z njo se bo pogovarjala Mojca Kumerdej. Dogodek je del celoletnega programa MGLC Švicarija, ki se s sloganom skupnost, umetnost in narava leta 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti.

Literarni pogovor, ki je med drugim posvečen analiziranju razmerja med dokumentarnostjo in fikcijo v literaturi,gosti pisateljico, publicistko, prevajalko in nekdanjo novinarko Agato Tomažič, ki bo predstavila svoje poglede na lastno pisateljsko in novinarsko prakso ter njuna presečišča. Na paleti bo tudi njen literarni prvenec Tik pod nebom (Založba Goga, 2017), ki v središče zgodbe postavlja fiktivnega odgovornega urednika fiktivnega vplivnega časopisa in s tem, hote ali nehote, preizprašuje vlogo množičnih medijev in novinarstva v neizbežno spreminjajočem se času. Pogovor bo odprl nekatera vprašanja o dokumentarnosti in subjektivnosti v literaturi in novinarstvu.

Foto: Jože Suhadolnik

PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

Delavnice bodo potekale od ponedeljka do petka, 8.–12. julija ter 26.–30. avgusta, od 8. do 16. ure, vsak dan v drugem muzeju. Na petdnevnih delavnicah bomo ob igri, ustvarjanju in druženju nekoliko drugače spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Namenjene so otrokom od 6. do 12. leta.

PROGRAM

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 120 EUR na otroka, prijave sprejemamo do zapolnitve mest na petra.derganc@mglc-lj.si ali (0)1 241 38 18 .
Poleg vstopnine, vodstva, varstva in materiala za ustvarjanje vključuje kosilo.

Malico otroci prinesejo s seboj.
Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno na 15, če bo premalo prijav, počitniški teden odpade.